Slavernij Coronie



1863 Coronie potdicht! Vrijgemaakten aan handen en voeten gebonden aan ex-slavenhouders.

Met de kennis van nu zijn de meesten onder ons het wel met elkaar over eens, dat de afschaffing van de slavernij pas in 1873 een feit was en dus niet in 1863. De Coronianen en Nickerianen leden het zwaarst onder het staatstoezicht. Tussen 1863 – 1873 stonden de vrijgemaakten … Verder Lezen…

James Gordon Mac Donald en Alexander Mac Donald jr.: wrede slavenhouders in Coronie.

James Gordon Mac Donald en Alexander Mac Donald jr.: wrede slavenhouders in Coronie.

  Onlangs kreeg ik van een broertje dat van vakantie terugkeerde uit Suriname een boek cadeau getiteld: “De Mac Donalds van Suriname”.  Deze publicatie omvat een beschrijving van de familiegeschiedenis van de familie Mac Donald/MacDonald. Een lezenswaardige beschrijving waaraan minutieus onderzoek aan ten grondslag lijkt te liggen. De samensteller, dr. … Verder Lezen…

Slavenhouders in Coronie: uitsluitend Schotten en Engelsen!

  Ter overdenking! 1 juli 2021 Als je het als Surinamer hebt over het slavernijverleden in Suriname, dan denk je automatisch aan Nederland. Maar Coronie is nu eenmaal op veel gebieden een vreemde eend in de Surinaamse bijt: altijd anders dan anders. Ook op het gebied van het slavernijverleden. In … Verder Lezen…

Baron, Boni en Joli-coueur versus Friderici

Bronnen: Geschiedenis van Suriname, Uitgever H. de Hoogh/Auteur: J. Wolbers/ Jaar 1861, p. 525/528 Delpher Tijdschriften – Het leeskabinet; mengelwerk tot gezellig onderhoud voor beschaafde kringen, 1879, 01-01-1879 pagina 118 t/m 129, auteur Kwamina,  pseudoniem van Lionarons (hoogstwaarschijnlijk Alexander Lionarons, een Surinaamse schrijver en onderwijzer  (zie voor meer info  wikipedia)  Een uitstapje buiten “Slavernij … Verder Lezen…

Staatstoezicht Slavernij Coronie 1863-1873

  Hieronder passages uit hoofdstuk 4 van het proefschrift “Op hoop van vrijheid. Van slavensamenleving naar Creoolse gemeenschap in Suriname, 1830-1880”. (ISSN 0922-3630 SN 18).  Auteur: Dr. Ellen Klinkers Uitgeverij: Universiteit Utrecht, 1997. Het gaat over de overgangsperiode van 10 jaar na de afschaffing van de slavernij in 1863. Zonder … Verder Lezen…

1 juli overdenking: kotoyaki, een kledingstuk van onderwerping tot symbool verheven?

Onlangs is een kotoyaki-museum geopend in Suriname. De kotoyaki is een klederdracht die in de slaventijd door de (witte) echtgenoten van slavenhouders werd bedacht, ontworpen en opgelegd aan de zwarte slavinnen. Door deze kledij kwamen de curves van de (zwarte) slavinnen in geen enkel opzicht tot hun recht. Deze Taliban -achtige … Verder Lezen…

Column: Hoe duur was de suiker? Niet duur!

Column: Hoe duur was de suiker? Niet duur!

Starnieuws 30 Sep, 07:00 Afgelopen week is de verfilming van het boek van Cynthia McLeodHoe duur was de suiker? in première gegaan. Ik heb de film nog niet gezien. Maar ik heb het boek gelezen en dat is wel een bespreking waard, omdat het een bestseller is. De titel suggereert dat … Verder Lezen…