Raketlanceringen in Coronie 1965

In 1965 zijn in Coronie vier zogenoemde Nike-Apache sondeer- ofwel onderzoekraketten de ruimte in gestuurd. De meeste mensen weten het zich niet meer te herinneren, misschien vanwege hun jonge leeftijd toen, desinteresse vanwege het hoge abracadabra-gehalte van de lanceringen of om andere reden. In ieder geval was Coronie toen wereldnieuws (zie raketten op foto’s in map foto’s van vroeger). Het onderzoek had als doel: zwaartekrachtmetingen te verrichten en het onderzoeken van windstromen in de hoogste luchtlagen.
Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen een samenwerkingsverband van de Universiteit van Utrecht en het KNMI te De Bilt. De raketten en het lanceerplatform werden geleverd door het Amerikaanse luchtvaartinstituut NASA. De lanceringen vonden plaats te Totness op het vliegveld naast Soembaredjo. De lanceringen waren in handen van Nederlandse deskundigen die speciaal hiervoor door de NASA waren opgeleid. De raketten werden dag en nacht bewaakt door TRIS-militairen. Deze militairen hadden hun tenten opgeslagen op het voetbalveld in het Eerste Blok, te Totness.
Mensen gingen toen speciaal naar coronie om dit te mogen meemaken.
De lanceringen vonden plaats op:
18 september 1965 Nike Apache NASA 14.224IA;
21 september 1965 Nike Apache NASA 14.225IA;
24 september 1965 Nike Apache NASA 14.226IA;
27 september 1965 Nike Apache NASA 14.227IA.
Deze vier onderzoekraketten bereikten elk een snelheid van 205 km per uur. De eerste twee raketten werden omstreeks 10 uur ‘s-avonds gelanceerd, terwijl de laatste twee omstreeks 9 uur
’s-Morgens werden gelanceerd.
Een sondeerraket, soms ook wel een onderzoekraket genoemd, is een instrument-dragende raket die is ontworpen om metingen te doen en experimenten uit te voeren tijdens haar wetenschappelijke ruimtevlucht. De raketten worden daarbij ook gebruikt om de benodigde instrumenten te vervoeren van 50 tot 1,500 kilometers boven het oppervlak van de aarde. Met de in deze raketten aanwezige instrumenten werd onderzoek verricht in de ionosfeer. Het KNMI zou mij desgevraagd nadere info aanleveren, maar die info heb ik nooit ontvangen, ook niet na aandringen. Eerste heette het (zomer 2010) dat de Surinamespecialist met vakantie was en nog contact zou opnemen. Ze zullen wel hun reden van twijfelachtig allooi hebben gehad dit niet te doen.

Nadien kreeg ik tot mijn grote verrassing een een ooggetuigeverslag en achtergrondinformatie over de lanceringen, van ingenieur Jaap Mulder, wetenschapper  die bij het project betrokken was. Klik HIER om bedoelde de achtergrondinformatie en het ooggetuigeverslag te lezen. 

 

Reacties zijn gesloten.