Suriname kan veel halen uit kokosindustrie

De West  February 3, 2018

Sjaak Khodabaks van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt dat er in de afgelopen periode in alle districten waar kokos een belangrijke rol vervult, een kwekerij is opgezet, welke nodig is om de aanplant met goed plantmateriaal uit te breiden. Op die manier kan de kokosteelt in Suriname weer tot ontwikkeling worden gebracht. Dit zei Khodabaks in het kader van het project: ‘Coconut industry development for the Caribbean’ waarbij gisteren een uiteenzetting werd gegeven in het Sais-gebouw van LVV. Het Caribbean Agriculture Research and Development Institute (CARDI) voert dit project uit met als bedoeling de kokosindustrie weer een impuls te geven. Khodabaks zegt dat de kokosteelt al jarenlang een achteruitgang heeft gekend. In Suriname zal de focus gelegd worden op de productie van kokoswater, kokosolie en geraspte kokos. Hij zegt dat er in Saramacca ook veel kokos wordt geteeld, maar de gemeenschap daar is zich nog niet helemaal bewust van de voordelen van kokos en de mogelijkheden ervan. Khodabaks adviseert om ook de volwassen kokosbomen te onderhouden.

“Mensen denken ten onrechte dat grote bomen geen zorg meer nodig hebben.” In de afgelopen periode heeft LVV de voorlichters in alle ressorten getraind zodat ze de mensen kunnen leren hoe zij plantmateriaal kunnen aanmaken. Ook moeten mensen weten dat alles van het kokos gebruikt kan worden. “Het is nog een lange weg om te gaan, maar belangrijk is dat er een begin is gemaakt. Het zal ook nog een tijdje duren voordat we resultaten zullen zien”, merkt Khodabaks op.

Maurice Wilson, coördinator van Cardi, is zich er ook van bewust dat de kokosindustrie lange tijd heeft stil gestaan, maar hij merkt dat in de afgelopen periode de voordelen zijn bewezen waardoor dit product weer populair is geworden. De achteruitgang had te maken met de soya- en palmoliedoctrine, waardoor kokosolie werd gezien als de boosdoener voor de gezondheid. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU) en de African Caribean and Pacific Group of States (ACP). Er participeren elf Caribische landen in dit project. In het kader van dit project bracht een delegatie van Cardi van 29 januari tot 3 februari een bezoek aan Suriname. De organisatie is belast is met de uitvoering van het project. Tijdens het bezoek worden de mogelijkheden bekeken voor samenwerking op andere gebieden tussen Cardi en het ministerie van LVV.

door Kimberley Fräser

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.