Joan Wielzen: Speciale aanpak vraagstukken Coronie

“Ik ben een heel bewuste jonge vrouw van 50 jaar, die vijftien jaar geleden bewust in de politiek is gestapt”, zegt Joan Wielzen trots aan Starnieuws. Zij werkt in het onderwijs, waar ze bezig is met het begeleiden van kinderen met leer- en gedragsproblemen. Wielzen is ondervoorzitter van de Districtsraad in Coronie. Zij is voor de komende verkiezingen door haar partij, NDP, gekandideerd op de tweede plek om Coronie in De Nationale Assemblee (DNA) te kunnen vertegenwoordigen. 

joan wielzen

Starnieuws 19 May, 08:48. Foto kandidaat NDP Coronie Joan Wielzen

Wielzen zegt zich heel sterk te maken voor de jongeren in het district. “Met de stichting waaraan ik leiding geef, hebben we al een onderzoek laten doen naar de problematiek van de jongeren in Coronie. We zien dat er heel weinig ontspanning is, waar jongeren kunnen gaan om zich bezig te houden. We merken dat onze jongeren heel vroeg seksueel actief zijn. Het afgelopen schooljaar hebben we een hoog percentage aan tienermoeders gehad. Een onderzoek heeft uitgewezen dat als jongeren misschien anders bezig gehouden zouden kunnen worden, productief, dat ze misschien later zouden beginnen met seks.”

Oplossingen nodig 
De NDP-kandidaat merkt op dat de tienermoeders wel de school afmaken en doorstuderen. “Ze maken hun muloschool af en kunnen op het Natin na, alle middelbare scholen bezoeken in Nickerie. Hiervoor heb ik met veel moeite, twee bussen geregeld die ze van Coronie naar Nickerie brengt. Als ze klaar zijn met de middelbare school gaan ze werken of verder naar de universiteit en dan moeten ze naar Paramaribo. Het is wel offers brengen, de school begint om 7 uur dus je moet 5 uur al in de bus zitten. Het is 1 ½ uur rijden.”

De stem van Wielzen klinkt zorgelijk wanneer ze over de ‘jongemannen’ praat. “In heel Suriname zie je, dat onze mannen niet verder studeren, ook in Coronie niet. Ik heb de data niet, maar je ziet het, ik kom op alle scholen. Het zijn onze vrouwen die een middelbare opleiding doen. Het zijn heel weinig mannen die VOJ afronden binnen Coronie. Direct geld, daar zijn de mannen hier gewend. En de natuur voorziet ze van veel. Je hebt krabben periode, leguanen, kwie kwie, bepaalde vruchten zoals tamarinde, pomme de citer, alles is seizoen gebonden. Dan hebben ze direct geld en zijn ze tevreden zolang ze geld hebben. Ze zijn niet toekomst gericht.”

Aangepast beleid 
Volgens Wielzen moet speciaal beleid worden gemaakt voor Coronie. “Het beleid moet helemaal aangepast worden, ook aan het opkrikken van de mensen. Je zou met Onderwijs, Sociale Zaken en vooral Sport en Jeugdzaken moeten dealen, om samen het beleid daarop te richten en dat moet wel structureel gebeuren anders ga je daaruit niets kunnen halen. Ik ben psycho sociaal counselor, me drive is om dat te doen. Het onderzoek doen waarom een kind zo is, wat doen om het kind te veranderen in een burger die heel veel kan betekenen in positieve zin voor de ontwikkeling van het land.”

Wielzen geeft aan dat zij en NDP-lijstrekker Remie Tarnadi zich samen focussen op de agrarische kracht van het district. “Coronie heeft zich in het verleden, vanaf de Tweede Wereldoorlog, al bewezen. Import was toen onmogelijk en onze agrarische productie ging helemaal naar Paramaribo. Onze belangrijke grondstoffen zijn onze lekkere blakka watra en een geweldige bodem, dus niet opnieuw het wiel uitvinden maar in productie gaan.” De kandidaat vindt het niet kunnen, dat kippen en eieren vanuit Paramaribo naar de winkels in haar district worden gebracht. “De huisvrouw hier moet het kunnen leveren aan de supermarkten, ze is thuis dus ze heeft tijd om die te besteden aan pluimvee. Je hebt weinig ruimte voor nodig en je hoeft ze niet iedere minuut te zien, maar wel op tijd voeden.”

Edward Troon

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.