Hortence Monkou: Stimulans voor Coroniaanse jongeren

Starnieuws 07 May, 08:04 “Ik ben een sterke vrouw, als ik niet ready ben ga ik me niet opgeven, maar wanneer ik voor iets ga, dan ga ik er helemaal voor,” zegt Hortence Monkou (31) zelfverzekerd aan Starnieuws. Zij is onderbestuursopzichter en de lijsttrekker van ABOP/Alternatieve Combinatie in Coronie. De kandidaat vindt het goed dat vrouwen eindelijk aan bod komen. “Een vrouw weet altijd hoe ze dingen moet aanpakken en zij heeft altijd een luisterend oor, ze zal altijd optreden als een moeder en maakt zich altijd sterk om een oplossing te vinden.” 

hortence monkouMonkou zegt dat zij zich zal inzetten voor het bouwen van een multifunctioneel sportcentrum voor de Coroniaanse jeugd om beter te kunnen sporten. “Ik weet dat jonge atleten uit Coronie, Suriname in het buitenland  gaan  vertegenwoordigen.

Hortence Monkou, lijsttrekker ABOP in Coronie. (Foto: Edward Troon)

Ik zie ze gewoon op straat  oefenen en dat vind ik een beetje zielig overkomen, dat laat mijn hart bloeden. Er is een Cubaanse trainer die enkele talentvolle jongeren begeleidt. Dit is een gevolg van het sportontwikkelingsbeleid van de huidige regering, waar ABOP een deel van is en ik wil graag dat dit beleid voortgezet wordt.”

Volgens de ABOP-lijsttrekker is onvoldoende scholing en weinig stimulans vanuit bedrijven, een belangrijke factor die de ontwikkeling van de Coroniaanse jongeren remt. In het verleden zijn trainingen gegeven, maar door het gebrek aan ondersteuning vanuit de bedrijven, krijgen de cursisten geen kans de opgedane kennis, toe te passen. Door de contacten met de jongeren weet Monkou dat zij zoveel talenten hebben en zo graag vooruit willen komen, “ze willen… ze willen, maar dan moet er meer worden geïnvesteerd in het onderwijs”. Zij is van mening dat jongeren niet worden geholpen met een baantje bij de overheid en ziet als oplossing het scheppen van andere werkgelegenheid, “de kokospalm geeft ons voldoende grondstoffen die industrieel verwerkt kunnen worden, we kunnen bijvoorbeeld alvast beginnen met een bezemfabriek.”

Kokosaanplant stimuleren 
Monkou wil zich ook inzetten om de landbouw, tuinbouw en veeteelt te ontwikkelen om meer mensen van een productieve baan te voorzien. Hartstochtelijk vertelt zij over de ontwikkeling van de kokospalm: “Wanneer ik naar de verhalen van de ouderen luister en hoor hoe het district was en ik kijk hoe het nu is, vind ik het erg dat het zo achteruit is gegaan. Kokos was iets waarmee veel geld werd verdiend en kijk hoe het nu is. De aanplant is dood gaan bloeden. Daarom staat het stimuleren van de kokosaanplant heel hoog op mijn lijstje. Ik heb gelezen dat in Guyana een kokospalmsoort is ontwikkeld, waarvan na twee jaren al geoogst kan worden. Die kokospalmen moeten we importeren en hier planten, want de bodem van Coronie is zo vruchtbaar dat het zeker een succes wordt”.

De aankomende politica heeft bewust voor de ABOP gekozen. “Wanneer de verkiezingen naderen, komt eenieder zeggen dat ze Coronie gaan helpen en wanneer men al gestemd heeft, komt dit district niet meer aan bod. ABOP komt nu pas naar Coronie. Ik heb gemerkt dat voorzitter Ronnie Brunswijk, ondanks dat hij nog geen zetel hier heeft, veel voor landbouwers doet. Hij heeft alvast hun terrein schoongemaakt, zodat ze kunnen planten en hij heeft een paar ambtenaren in dienst genomen. De voorzitter praat met jongeren en stimuleert ze om plannen te maken om geld te verdienen en als hij een bijdrage kan of moet leveren om het plan uit te voeren, is hij bereid dat te doen. Dus ik merk dat de ABOP heel wat voor Coronie kan doen.

Edward Troon

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.