Goedkeuring aloë vera-project in Coronie

Bron: No spang (lees onderin het commentaar van coronie.eu)
donderdag, 23 januari 2014 11:59
PARAMARIBO – Er is onlangs een project goedgekeurd waarbij er aloë vera verbouwd zal worden in het district Coronie. Dit project zal gefinancierd worden uit de Petro Caribedeal. Het gewas zal in het noordelijke deel van Merishoop worden verbouwd. Dit zegt parlementariër Anton Paal (MC/PALU). Hij is blij met dit project aangezien het rijstbouwproject in dit district niet succesvol is …verlopen. De mensen die toen gestart waren met het planten van rijst zitten nu met torenhoge schulden. Dit heeft anderen afgeschrikt en heel veel Coronianen zijn huiverig om de landbouwsector in te gaan. “Het klimaat van Coronie is vrij droog en de rijstsector is erg lucratief.Als je een kleine fout maakt of als er iets misgaat, zit je al gauw met hoge schulden”, weet Paal. Coronie heeft een vrij droog klimaat, waardoor aloë vera wel goed zal groeien in dit gebied. De volksvertegenwoordiger is niet tevreden met de snelheid waarop er ontwikkeling komt in het kokosdistrict.

Het is heel belangrijk dat de agrarische sector in dit gebied tot ontwikkeling komt, wil Suriname de voedselschuur van het Caribisch Gebied zijn. Eerder zei president Desi Bouterse dat Coronie zich goed leent voor de fruitteelt. Zo zijn er al concrete plannen om de kersenteelt tot ontwikkeling te brengen.

De klimatologische omstandigheden vanwege de mindere regenval maakt het district uitermate geschikt voor fruitteelt. Echter gaan de ontwikkelingen in de agrarische sector in dit gebied veel te traag. Volgens Paal is een van de problemen het feit dat zeer weinig mensen in deze sector geïnteresseerd zijn. De meeste mensen willen dat hun kinderen naar school gaan en intellectueel worden.

Het is daarom belangrijk dat we de medewerking van de Coronianen zelf hebben en dat ze gemotiveerd worden om mee te doen met het aloë vera-project. Daarom zullen er in de komende week infosessies omtrent dit project georganiseerd worden voor de districtsbewoners. Deze informatiebijeenkomsten zullen door Robert Power worden geleid. “Er is potentie in Coronie en dat moeten wij benutten”, aldus Paal.

Bron: Suriname Herald

29 december 2013 – 18:55

DC Sijlbing breekt lans voor productie aloë vera

Het telen en verwerken van aloë vera is in Coronie feasible, omdat dit district meer zonnige dagen kent dan de overige delen van Suriname. Die omstandigheden zijn ideaal voor de plant, die veel licht nodig heeft. Districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing vindt Coronie dan ook uitstekend voor de productie van aloë vera.

Op een perceel in Coronie wordt reeds aloë vera geteeld. Belangrijk is echter dat er een verwerkingsinstallatie komt, aangezien telen pas zin heeft als je de plant direct kunt verwerken en opslaan.

Ook is de input van de burgers zelf van grote waarde voor het welslagen van een dergelijk project. Volgens de dc is het te vergelijken met het cassaveproject, alleen is de productie van aloë vera veel beter haalbaar in Coronie vanwege de vele zonnige dagen.

Ook is er meer dan genoeg grond beschikbaar. “De kustvlakte van Coronie is groter dan men denkt. Het is niet alleen zwamp. En in het kustgebied regent het veel minder dan de rest van Suriname en dat is precies wat aloë vera wil hebben. Veel zon, weinig regen. Daarom zijn de vruchten van Coronie ook zo lekker!”, aldus Sijlbing.

Commentaar redactie Coronie.eu: gaat u nu naar Hoorzittingen Coronie leveren kritiek op LVV en OW dan ontdekt u  dat hierboven alleen maar leugens en flauwekul staan over het droge klimaat van Coronie en over de zogenaamde vrees bij  Coronianen de  rijstbouw op te pakken. Doordat de ontwatering opzettelijk wordt verwaarloosd, is er kunstmatig  gecreëerde droogte in Coronie, want als het zwampwater niet wordt afgevoerd naar zee, ontstaat er overstroming en verzuipen de landbouwgewassen, terwijl bij een goede waterbeheersing, alle akkers zouden kunnen worden bevloeid.  Ga elke dag  bij eb staan staan kijken bij het Totnesskanaal, dan zie je het nutteloze lozen naar zee, zelf.  Er valt jaarlijks genoeg regen in Coronie om daar op normale wijze de landbouw te kunnen uitoefenen. Waarom anders breekt de overvolle waterbekken/zwamp om de haverklap door en zet het percelen in Coronie onder water?  Verder…. Aloe vera groeit overal zelfs op mijn koude zolderkamer en met weinig zon. Doe dus niet alsof Coronie de “bijzonderste plek” is in Suriname voor de teelt. Om de teelt in Coronie te rechtvaardigen, worden deze leugens verteld. De werkelijkheid is dat de plant weinig onderhoud vraagt, dus ook weinig werkgelegenheid schept, des te meer ruimte voor zakkenvullen en graaien. Het geld had gebruikt kunnen worden om het cocosareaal in Coronie te revitaliseren, maar dat levert geen nyans op, is dus ook niet interessant voor die graaigrage bestuurders.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.