Kersenbomen in Coronie

Coronie wordt fruitproductiegebied

08/11/2013

Paramaribo – Zodra de zeedijk in Coronie gereed is, zal het land dat als gevolg daarvan vrijkomt worden ingezet voor grootschalige fruitproductie. In dat kader worden er al activiteiten ontplooid. Coronie leent zich volgens president Desi Bouterse goed voor de fruitteelt. “Het vrijgekomen land zal worden ingezet voor de grootschalige productie van fruit en kokos”, zei Bouterse donderdag in het parlement.

In het district zijn er ook al concrete plannen om de kersenteelt tot ontwikkeling te brengen. “Naar dit product is er wereldwijd zeer grote vraag en Suriname, met name Coronie, heeft de potentie om hierin te voorzien”, aldus Bouterse. In zijn spreekbeurt tijdens de algemene politieke beschouwingen had MC-fractielid Anton Paal aandacht gevraagd voor de situatie in de agrarische sector in Coronie. Hij voerde aan dat als Suriname de voedselschuur van het Caribisch Gebied wil zijn, Coronie de fruittuin van Suriname wil zijn. De potentie is aanwezig. De klimatologische omstandigheden vanwege de mindere regenval maakt het gebied zeer geschikt.

Ernstig

Paal vroeg daarom de “ernstige aandacht” van de regering voor deze zaak, omdat tijdens de verkiezingscampagne in 2010 de Corianen was beloofd dat de agrarische ontwikkeling ter hand zou worden genomen. De afgelopen drie jaar is daar niets van terecht gekomen, verwijt de Palu-vertegenwoordiger. De regering werd opgeroepen er de resterende anderhalf jaar alles aan te doen om die belofte na te komen.

President Bouterse bracht ook naar voren dat de agrarische ontwikkeling in het binnenland serieus ter hand wordt genomen. Landelijk is een training in ondernemerschap in uitvoering waarbij al verschillende districten aan bod zijn gekomen. “Voor de gemeenschappen die in stamverband leven, zijn met het oog op de implementatie van de plannen voor agrarische ontwikkeling in het binnenland, speciale clusters gemaakt, bijvoorbeeld voor Brokopondo, Alfonsdorp en Apoera”, zei de regeringsleider.

Om het centrale deel van het binnenland beter te kunnen bedienen, worden faciliteiten op diverse plaatsen in het binnenland versterkt. Ook wordt, volgens Bouterse, de capaciteit op diverse plaatsen versterkt in manpower en equipment.-.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.