‘Dam Burnside is juist het probleem’

Alexander Feller:
‘Dam Burnside is juist het probleem’

door Ewout Lamé

De Ware Tijd 25/08/2012

Paramaribo – De reparatie van de doorgebroken dam in Burnside, Coronie, zal de waterproblemen in het gebied niet oplossen. Dat zegt Alexander Feller, voorzitter van het Actiecomité Herstel Noorder Coroniepolders. Volgens hem maakt de dam een goede waterhuishouding in het gebied onmogelijk.

“Al tientallen miljoenen euro’s zijn er uitgegeven aan het waterbeheer”, zegt Feller geëmotioneerd. “Deze dam functioneert structureel verkeerd. Prik hem gewoon door.” Volgens Feller kan het regenwater dat in de Coroniezwamp valt nu moeilijk een weg naar zee vinden. Aan de andere kant dreigen de mangroven in de regentijd onvoldoende zoet water te krijgen, waardoor het bos in gevaar komt. Het actiecomité ijvert al jaren voor herstel van het oorspronkelijke afwateringssysteem in het gebied, dat begin negentiende eeuw werd aangelegd.

Zwamp als hulpbron

Volgens Feller kan de zwamp juist een natuurlijke hulpbron zijn voor Coronie. “De zwamp is een regenbekken”, legt Feller uit. “In de slaventijd zijn kanalen aangelegd die het regenwater vanuit de zwamp afvoeren naar de oceaan. Een apart kanalenstelsel zorgde voor zoet water vanuit de zwamp, voor bevloeiing van de plantages en overtollig regenwater. Die kanalen zouden moeten worden hersteld.” Volgens Feller zorgde dichtslibben van de kanalen ervoor, dat de plantages onderstroomden. Daarom werd eind jaren zeventig de dam aangelegd. Dat is volgens hem een verkeerde beslissing geweest. “Hij is aangelegd zonder goede afwatering. De zwamp is nu een stuwmeer geworden”.

15 maal zoeter

Woensdag zei districtscommissaris Harold Sijlbing dat door het weggestroomde zwampwater geen productie meer mogelijk is. Feller ziet dat anders. “Het water uit de zwamp is vijftien maal zoeter dan het leidingwater”. Feller, een agrariër met honderd hectare land, zegt dat het plantagegebied het zoete zwampwater goed zou kunnen gebruiken. Volgens hem is het tijd om af te stappen van het idee dat de Coroniepolders geschikt zijn voor grootschalige rijstbouw. Feller: “Die polder is een mislukking. Laat het water zijn werk doen, dan kunnen we op een ecologische manier agrarische activiteiten ontplooien. En dan kan het ecosysteem aan de kust zich herstellen.”.-.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.