Tata Colin

Inhoud:
1. Stukje uit Wikipedia over Tata Colin (hieronder)
—————————————————————————————————————————–
1. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

“Tata Colin was een slaaf op de katoenplantage Leasowes in Coronie, Suriname, die in 1835 een opstand voorbereidde. Daarbij zou een aantal slaven bevrijd worden van de plantage die in bezit was van de grote plantage-eigenaar A. Cameron. Tata Colin werd echter verraden, opgepakt en tot de strop veroordeeld en naar Paramaribo vervoerd. Het vonnis zou in Coronie voltrokken worden, maar al voor die reis bezweek hij aan martelingen. De Tata Colin school te Totness is naar hem genoemd en op het marktplein daar is te zijner ere een standbeeld opgericht.

penning-300x2252. Beloningspenningen van overheidswege uitgereikt aan een slaaf zijn een zeldzaamheid. In 1837 ontving de slaaf George van  de plantage Leasowes zo’n blijk van de kolonie Suriname. Langs niet opgehelderde weg kwam de penning in het bezit van mevrouw E. van Lierop.

3. Hieronder volgt het verhaal van Ruud Mungroo: 

Tata-Colin-300x225Leasowes 1835 De hete oktoberzon……lees verder in uitklapbare  PDF hier.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.