Dambreuk in Coronie zorgt voor enorme wateroverlast

Dambreuk in Coronie zorgt voor enorme wateroverlast

STARNIEUWS 21 May, 11:39 (https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/64571)

foto

Dambreuk te Coronie sinds woensdag. Het water is landbouw- en woongebieden binnengedrongen. De bewoners dringen aan op hulp van OW.

Landbouwers maken zich zorgen over de dambreuk in de zwampwaterkerende dam te Ingikondre in Coronie. Het water dringt landbouw- en woongebieden binnen. De aanhoudende regens verergeren de situatie, zegt Assembleelid Remie Tarnadi (NDP) aan Starnieuws. De dambreuk is woensdag ontstaan en er zijn nog steeds geen maatregelen getroffen door Openbare Werken (OW).
Door dichtslibbing van de monding van de hoofdkanalen stroomt het water niet vlot naar zee, legt Tarnadi uit. De overheidsinstanties zijn op de hoogte van de situatie en naar zeggen van de plaatselijke bewoners zal vandaag de lange boom graafmachine van OW naar de plek worden gedirigeerd. Inmiddels hebben zij zelf handmatig de vastgezeten parwastammen bij de monding van Paal 0 kanaal verwijderd en ook palen verzameld, die nodig zijn voor het dichten van de dambreuk.
Woongebieden hebben te lijden van de wateroverlast.
Met de aanhoudende regens sinds afgelopen nacht liggen tuin- en woongebieden intussen onder water. De overheid zal nu actie moeten ondernemen, benadrukt Tarnadi. Beschikbaar stellen van de nodige middelen zou geen probleem mogen zijn, aangezien de regering onlangs SRD 100 miljoen heeft goedgekeurd en gereserveerd voor de landelijke wateroverlast, zegt de volksvertegenwoordiger.
De overheid moet sneller ingrijpen, aangezien de dambreuk sinds eergisteren bekend is bij de autoriteiten, zegt Tarnadi. Van de toezegde OW-machine is nog niks te merken. Hij had tijdens het ‘vragenuurtje’ in De Nationale Assemblee drie weken geleden, gevraagd om spoedig te putten uit de SRD 100 miljoen. Coronie heeft een tekort aan brandstof en smeermiddelen voor de graafmachine om de hoofdkanalen op te schonen fu dringi dresi wakti siki, merkt Tarnadi op.
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.