Vermeerdering plantmateriaal voor kokosproject begonnen

DWT 23/07/2016 05:32 Aidy Pinas-Agodeba

PARAMARIBO – Suriname heeft een nieuwe stap gezet in de uitvoering van het vierjarige kokosproject, ‘Coconot industry development for the Caribbean’, dat in negen landen in de regio wordt uitgevoerd. Eerder deze week is begonnen met het ‘kokos nursery project’ voor het aanmaken van plantmateriaal. Belanghebbenden, onder wie technische medewerkers van het ministerie van LVV, zijn al getraind in het produceren van plantmateriaal. Dinsdag hebben ruim dertig personen een vervolgtraining hierover gevolgd, deze training werd verzorgd door twee deskundigen uit Trinidad.

Sjaak Khodabaks die het project coördineert, is tevreden over de voortgang. Suriname is samen met Dominica en Jamaica op schema. De vermeerderingsvelden zullen worden opgezet in onder andere Tamansari, Houttuin, Lelydorp, Dirkshoop, Boma en Coronie. Er is ongeveer een jaar uitgetrokken voor de plantvermeerdering. Te Dirkshoop en in Coronie moeten samen tweeduizend plantjes worden uitgezet en in de resterende tuinen, afhankelijk van de ruimte, minimaal vijfhonderd. Suriname kent ten minste vijf kokosnootsoorten, waarvan sommige goed zijn voor de productie van olie en andere het best gebruikt kunnen worden voor het maken van sap. Vooral lange bomen zijn geschikt voor olieproductie.

Uit veldbezoek woensdag, als onderdeel van een workshop, blijkt dat de planten in Suriname bijna tot geen ziekten hebben. Geconstateerde problemen zijn onder andere slechte waterhuishouding en een tekort aan voedings- of meststoffen. “We bemesten onze planten niet – vooral de grote bomen – en we planten onze bomen soms ook te dicht bij het water.” In december worden deskundigen in Suriname verwacht voor een training over pestmanagement. Khodabaks benadrukt dat het project niet alleen voor Coronianen bestemd is, maar voor eenieder in de kustvlakte.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.