Districtscommissariaat Coronie wordt museum

DWT- 29/04/2013

districtscommissariaat_coronie_DetailfotoPARAMARIBO – De komende maand begint de bouw van een nieuw ambtsgebouw voor de districtscommissaris van Coronie. Het huidige districtscommissariaat is tot monument verheven en zal als museum worden ingericht. De Stichting Erfgoed Coronie zal worden opgericht om het museum te beheren.

“We willen het museum inrichten zoals dat in andere landen gebeurt,” zegt dc Harold Sijlbing van Coronie. Onder meer zal worden tentoongesteld de traditionele bereidingswijze van kokos. Ook schilderijen en andere kunstwerken zullen in het museum te bezichtigen zijn.

Het districtscommissariaat is een van de tien gebouwen in Coronie, die thans op de Werelderfgoedlijst van de Unesco prijken. Ook het staatslogeergebouw draagt het etiket monument. Dit gebouw behoorde toe aan Duitse zendelingen, die op hun kokosplantage in Coronie kokosolie produceerden en exporteerden. “Coronie barst van cultureel erfgoed,” zegt Sijlbing.

De interpretatie is echter belangrijk. De districtscommissaris wil op zeer korte termijn dan ook beginnen met het trainen van gidsen, die op de juiste manier weten te vertellen over de historie van de diverse historische panden. “Door te vertellen breng je zo’n monument tot leven.”

Met de tien gebouwen op de Werelderfgoedlijst heeft Coronie zich geschaard in het rijtje van districten, die over monumenten beschikken. Paramaribo heeft met haar binnenstad de meeste. Ook de Stichting Openlucht Museum in Commewijne heeft enkele gebouwen op de monumentenlijst.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.