Nickerie, Coronie en Saramacca moeten agrarisch productiegebied worden

Bron Suriname Herald 4 oktotber 2020  

Bron foto GFCnieuws

De regering wil de districten Nickerie, Coronie en Saramacca koppelen om een agrarisch productiegebied te zijn, een waar de productie met behulp van de moderne technologie op gang wordt gebracht. Volgens president Chan Santokhi gaat het dan niet alleen om rijst, maar om alle soorten van agrarische producten, ook door middel van kassenteelt. Het staatshoofd heeft samen met een regeringsdelegatie het rijstdistrict bezocht.

Hij zegt dat de producten via de luchthaven van Nickerie, waarvoor er plannen zijn om die verder te ontwikkelen, naar Caribisch gebied gebracht kunnen worden. President Santokhi benadrukte dat de wereld midden in een COVID-19- crisis mag zitten, maar dat deze crisis ook uitdagingen creëert.

Suriname kan zijn lokale producten zelf gebruiken, maar tegelijkertijd brengen naar de buitenlandse markt die behoefte heeft, te beginnen met de Caribische markt. Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bekijkt nu al de mogelijkheden tot het verschepen van groente en fruit naar Barbados. Hiermee zal de regering invulling geven aan de eerder dit jaar door de vorige regering gesloten overeenkomst tussen beide landen.

Volgens de president zal het productschap rijst zo snel mogelijk opgezet worden. Ex-parlementariër Jitendra Kalloe is aangewezen om dit project te trekken. Hiermee zal er met regelgeving en instituten ervoor gezorgd worden, dat het beleid met betrekking tot rijst goed ontwikkeld kan worden.

Het staatshoofd zei dat ook de markt in Nickerie ontwikkeld moet worden. Hij denkt aan een markt met twee verdiepingen. Daarnaast zal het toerisme in Nickerie, dat al veel potentie heeft, verder gestimuleerd worden. Het district trekt niet alleen bezoekers uit Paramaribo en de overige districten, maar ook uit Guyana en andere landen.

In verband met het verder ontwikkelen van het toerisme in Suriname, heeft de regering volgens de president haar beleid als het gaat om reizen naar het land aangepast. Besloten dat ook reizigers uit India geen visum nodig hebben. De regering gaat het beleid van toeristenkaarten goed reguleren met een open sky policy. De bedoeling is dat Zanderij als een hub wordt gebruikt voor Zuid-Amerika en de Caribische regio.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.