Coronianen zien dam nog steeds als struikelblok

 

Enkele aanwezigen tijdens de productiebeurs in Coronie. De beurs maakte deel uit van de activiteiten in verband met het 166-jarig bestaan van het district op 14 oktober. 

Foto: Ben Ong

16/10/2017 07:33 – Gilliamo Orban

TOTNESS – Prominenten van Coronie blijven erop hameren dat de jaren geleden aangelegde zwampwaterkerende dam een sta-in-de-weg is voor de verdere ontwikkeling van het district. Het zoetwater komt hierdoor niet meer terecht in de kanalen en goten, waardoor onder meer de landbouw en de pluimveefokkerij er niet van kunnen profiteren.

“Dit is een misdaad tegen de gemeenschap. Laat het water weer stromen, want het is van ons”, stelt landbouwdeskundige Alexander Feller. Hij was voorzitter van het Actie Comité Herstel Noorder Coronie Polder en heeft zaterdag deze kwestie tijdens een presentatie belicht in de multifunctionele zaal van Coronie. Hij kreeg veel bijval van de aanwezigen. Zijn presentatie maakte deel uit van de activiteiten in verband met het 166-jarig bestaan van het district op 14 oktober.

Deze worden georganiseerd door de organisatie Sombra Moksi Patu die streeft naar voorspoed voor Coronie en zijn bevolking. Feller legt uit dat het zoet water niet alleen het zeewater tegenhoudt, maar het zorgt ook voor landaanwinst. De mangrovebomen kunnen weer groeien en de bijenteelt in Coronie kan toenemen. De bijen zorgen voor bestuiving van de mangrove. Landbouwers zeggen dat de kanalen in het noorden van het district dichtgeslibd zijn door modder en in het zuiden zijn ze dichtgegroeid door bos. De waterhuishouding was hierdoor niet meer wat het wezen moet.

“In plaats van de kanalen weer te graven, is er toen besloten om een dam aan te leggen, waardoor het zwampwater niet meer naar voren komt.” Nu blijkt volgens de inleider dat de rijstsector in Nickerie hieruit voordeel haalt. “Het water gaat via de Arawarrarivier daar naartoe, omdat de rijstvelden een tekort aan water hebben.” Feller stelt dat de regering is ingelicht over het probleem rond de waterkerende dam. Vorig jaar heeft hij dezelfde presentatie gehouden voor president Desi Bouterse. “Ik ben teleurgesteld, want er is niets gedaan en er wordt over gezwegen.”

Hij benadrukt dat het water histrorisch toebehoort aan Coronie. “We hoeven hierover niet te gaan naar de groene tafel, want we zijn een jonge natie die fouten kan maken en als we het intern kunnen oplossen, laten we dat doen.” Het poldersysteem van het district is bij wet vastgesteld, maar toen de dam werd aangelegd, is met die wet geen rekening gehouden. “We zijn achtergehouden door Paramaribo en hebben de gelegenheid niet gehad om gebruik van het zoet water te maken”, aldus Feller. Ook Stanley ‘Sombra’ Slijngard, voorzitter van Sombra Moksi Patu stelt dat door de aanleg van de dam Coronianen ontwikkelingskansen zijn ontnomen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.