Achtergrond

Geschiedenis van het liedje de Palmen van Coronie

We weten allemaal dat het liedje “de Palmen van Coronie” dankzij de band The Melody Travellers is verheven tot het volkslied van Coronie. Vriend en vijand zijn het er over eens dat het liedje een oud Hollands melodietje is. Sommigen menen dat het liedje als eerste is bewerkt door meester Phillipus van Daal, die tientallen jaren als onderwijzer in Coronie heeft gewerkt en veel bijnamen had w.o: meester Flip; een zeer gerespecteerde persoonlijkheid en uitstekende leerkracht met gevoel voor humor.

 

Men is het er dus niet over eens dat Flippie de oorspronkelijke tekst met bijbehorende noten van het liedje op papier zette. Maar ik wil best geloven dat hij dat deed, want ik kreeg in de zesde klas van de lagere school elke week zangles van hem en kan daarom van getuigen dat hij, meester Flip, noten kon  lezen en schrijven.

 

 

Het liedje werd door Coroniaanse schoolkinderen voor het eerst gezongen in 1955 toen koningin Juliana Coronie bezocht. Op de foto ziet u Willem (Koesie) Limon, een markante Coroniaan oftewel NPS’er uit die tijd, in gesprek koningin Juliana. Volgens Steven Ost was Koesie bij die gelegenheid de schrijver van de oorspronkelijke tekst. Wij maken dit graag tot discussiepunt en nodigen lezers uit hun zienswijze hierover te geven (zie contactformulier hieronder).”

In 2017 dook een nieuw verhaal op dat de schrijver een RK frater zou zijn geweest. Gezien het taalgebruik en de grote invloed van God de Heer in de tekst,  zou dat zo vreemd nog niet zijn, te meer waar het een Oudhollands melodie is waarop koningin Juliana enthousiast neuriënd meezong.

De palmen van Coronie

Het liedje was in de vergetelheid geraakt totdat in 2001 de familie Gooding het verzoek deed aan The Melody Travellers om het op hun feest ten gehore te brengen. Nadien kreeg de groep twee coupletten erbij van Lucia Lamsberg.Voor CD-opname werden deze twee coupletten verder bewerkt door Dette van Daal. Sindsdien is het nummer een evergreen geworden. De tekst is veel gevraagd. Op feestjes van Coronianen waar dit nummer gespeeld wordt, gaat iedereen uit zijn dak, al hebben niet alle feestgangers of heeft de toevallige muziekgroep die het nummer ten gehore brengt, geen binding met Coronie. Er is altijd weer iemand die op zoek is naar de tekst. U wordt op uw wenken bediend want u kunt luisteren naar enkele nummers van de band en de tekst lekker meezingen. Voor de CD zelf moet u naar een muziekwinkel.                                                                                                                                                                      

Met dank aan de huidige bandleider van The Melody Travellers: Steven Ost.

Herwin Hooplot


Reacties zijn gesloten.