LEERKRACHTENTEKORT MULO CORONIE

 

DWT 09/11/2017 10:58 – Naomi Hoever

PARAMARIBO – Leerlingen van de Tata Colin Muloschool in Coronie moeten het doen zonder de vakken Nederlands, Tekenen, Rekenen en Spaans, omdat er geen leerkrachten beschikbaar zijn. “Ik sta continu in contact met het diensthoofd Bureau VOJ-Nickerie”, zegt directeur Jay Karijoikromo. Het korps dat al voltallig was, is afgelopen vrijdag door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur afgeslankt.

Het besluit om leerkrachten uit Nickerie naar Coronie te muteren is teruggedraaid. “We zijn afhankelijk van reizende krachten.” Op een persconferentie in september schreeuwde minister Robert Peneux het hoog van de daken dat het ministerie over voldoende bevoegd kader beschikt. “We hebben bogo bogo kader”, zei hij toen. In de praktijk blijkt echter anders. De school is begonnen met tien leerkrachten.

Dit team is naderhand aangevuld tot negentien. “Het merendeel van de leerkrachten komt uit Nickerie. Er zijn geen voltijdse leerkrachten” zegt de directeur. In de derde en vierde klas is het tekort voelbaar, omdat de leerlingen van deze leerjaren klaargemaakt moeten worden voor het examen. Er moeten per week per klas zeven lesuren Nederlands gegeven worden “Een achterstand van zeven lesuren kan je niet makkelijk inhalen. Een verlies van een week is diamant waard.”

De school kon midden oktober niet goed starten omdat het rooster niet kon worden afgerond. Ook was het moeilijk niet voltijdse docenten in te roosteren. Dagelijks reizen leerkrachten van Nickerie naar Coronie om les te geven. “We gaan vóór zes uur ‘ s morgen uit huis en zijn pas vier uur ‘s middags terug. Niet elke leerkracht wil deze reis maken.” Karijoikromo maakt deze reis al zeven jaar.

De directeur zegt dat elke achterstand teveel is. De vierde klassers moeten ook in december starten met schoolonderzoek. De school heeft maar twee lokale krachten. Er is in het kokosdistrict nooit een HBO-opleiding gedraaid. Drie jaren terug is er wel een hoofdakte opleiding gestart, maar de meeste geslaagden zijn op glo-niveau les blijven geven. De directeur zegt dat het moeilijk is om kader in het district te vormen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.